Hayalinizdeki Mesleğe Ulaşmanın 16 Yolu
Geleceğimizi düşündüğümüzde hepimizin hayallerinde bir meslek canlanır. Ancak bildiğiniz üzere “It is not to dwell on dreams and forget to live” (Hayallerinizin hayal kalmasından ziyade onları gerçeğe dönüştürebilirseniz yaşamdan zevk alabilirsiniz). Söz konusu meslek olunca yapmak istediğiniz işe kavuşmanız zor olabilir çünkü eskisine nazaran artık daha rekabetçi bir ortam var. Bu demek oluyor ki artık herkes o kadar donanımlı ve stratejik ilerliyor ki hayallerinizin benzer olduğu her insan konum olarak sizin rakibiniz oluyor.
Peki istediğiniz işi nasıl alırsınız? Uygulamanız gereken ne gibi taktikler var? Mülakatlarda insanları nasıl etkileyip işi alırsınız? Siz de benzer sorularla boğuşuyorsanız işte sizle sizler için hazırlanan “Mülakat Öncesinde”, “Mülakat Esnasında” ve “Mülakat Sonrasında” yapmanız gerekenler!
MÜLAKAT ÖNCESİNDE
1. Şirket Hakkında Araştırma Yapın.
İşverenlerin %47’si şirket hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadıkları gerekçesiyle adayların bir kısmını direkt elediklerini söylüyor. Dolayısıyla şirket ile alakalı sorular ile karşılaşmanız çok muhtemel ve eğer cevapları biliyorsanız bunu avantaja çevirebilirsiniz. Bu sebeple gitmeden önce mutlaka sektörel ve yönetimsel araştırma yapın.
2. Mülakatta Kiminle Görüşeceğinizi Öğrenin Onun Hakkında da Araştırma Yapın.
İşverenlerin %43’ü işi kimin alacağını en büyük oranda kültürel uyuşmanın belirleyeceğini söylüyor. Dolayısıyla “aynı kafada” olabilmek çok önemli bir etken. Kiminle mülakat yapacağınızı bilirseniz konuşma ve davranış planınızı ona göre yapabilirsiniz.
3. Yaratıcı ve Derin Sorular Hazırlayın ve Kendi Hikayenizle İlgili Gurur Verici Şeyler Paylaşın.
İşvereni etkilemek soracağınız sorulardan geçer. Eğer yaratıcı ve hatta işvereni zora sokucu sorular sorarsanız hem sizin çok bilgili biri hem de merak ve öğrenme arzusu içerisinde olduğunuzu düşünerek size karşı bakış açısı olumlu yönde gelişir. Çünkü işverenler, sorgulayan, problemin derinine inen ve çözüm arayan insanlar ile çalışmak ister. Ayrıca soru sormanız şirket ile ilgilendiğinizi gösterir. Bunun yanı sıra yeri geldiğinde kendiniz ile ilgili gurur duyduğunuz şeylerden bahsedebilirsiniz. Tabi böbürlenerek irrite edici boyuta gelmemeye dikkat edin. Bu sebeple kendiniz ile alakalı söyleyeceklerinizi de önceden hazırlayın.
MÜLAKAT ESNASINDA
İşverenlerin %33’ü adayların odaya girdikten sonraki 90 saniye içerisinde işe alınıp alınmayacaklarının kararını verdiğini söylüyor. Demek ki bu 90 saniye içerisinde bırakacağınız izlenim işe alınmada çok etkili.
4. İşinize Uygun Kıyafet Giyin.
İşverenlerin %70’i fazlasıyla modaya ve trende uygun giyinen adayları direkt elediklerini söylüyor. Bu demek oluyor ki şık olayım derken resmiyetinizden ve ciddiyetinizden vazgeçip günlük hayatta çok sık görülmeyen değişik tarzlarda giyinmeyin.
5. Yanınızda CV’nizin 2 Kopyasını Götürün.
İşverenlerin önünde zaten CV’niz bulunacaktır ancak siz yanınızda yine de ekstradan 2 kopya götürün. Böylelikle ihtiyaç duyulduğu takdirde özgeçmişinizi yazılı olarak birebir sunabilirsiniz.
6. El Sıkışmanız Kuvvetli Olsun.
Hem vardığınızda hem de ayrılırken her bir işveren ile el sıkışmanız gerekmektedir. Ancak bunun da püf noktaları var. İşverenlerin %62’si el sıkışmasının zayıf olduğunu düşündükleri adayları elemektedir. Bu sebeple kararlı olduğunuzu belli eden güçlü bir el sıkışması sergileyin.
7. Cep Telefonunuzu Kapatın ve 5-10 Dakika Erken Gidin
Mülakat esnasında cep telefonunuzun çalması profesyonellik dışı olarak algılanır. Ayrıca telefonunuz dolayısıyla dikkatinizin dağılmasını istemezsiniz. Bunun yanı sıra 5-10 dakika erken gitmeye çalışın. Böylelikle hem ortama ısınıp kendinizi daha rahat ve hazır hissedersiniz hem de herhangi bir program değişikliğinden önceden haberdar olursunuz.
MÜLAKAT SONRASINDA
8. Güvenli Bir Duruş Sergileyin.
İşverenlerin %33’ü adayla güvenli bir duruş sergilemiyorsa direkt elediklerini söylüyor. Dik duruşunuz, aldığınız pozisyon vb. çok etkili.
9. Konuşma Esnasında İlgili Görünün.
İşverenlerin %38’i adaylar konuşma esnasında gülümsemeyip somurtkan durdukları için ve konuşmaya yeterince katılmadıkları için elediklerini söylüyor. Dolayısıyla yeri geldiğinde konuşmaktan ve hafif bir gülümseme sergilemekten çekinmeyin.
10. Konuşurken El Hareketleri Kullanın.
Mimikler kadar jestlerin kullanımı da önemlidir.
11. Göz Temasını Sürdürün.
İşverenlerin %67’si göz teması kurmaktan çekinen insanları elediklerini söylüyor.
12. Mülakatınızdan Bulunan Her Bir Kişinin Kartvizitini Alın.
İşi alamasanız dahi daha sonrasında networking oluşmanızda katkısı olacaktır.
13. Sonuçların Ne Zaman Belli Olacağını ve Kiminle İletişim Halinde Olmanız Gerektiğini Sorun.
Böylelikle daha ilgili görünürsünüz ve aklınızdaki soru işaretlerini giderirsiniz.
14. Ayrıca Eğer O İşi Gerçekten Çok İstiyorsanız Bunu Belirtin.
Bunu söylemeniz sizden bir şey eksiltmez hatta daha istekli görünerek şansınız artır.
15. Mülakatın Ardından O Gün İçerisinde Mülakatta Tanıştığınız Herkese Teşekkür Maili Atın.
Hem saygılı bir tavır göstermiş olursunuz hem iletişimde kalma şansınız oluşur hem de işi alma ihtimaliniz yükselir.
16. Eğer 1 Hafta Kadar Cevap Alamazsanız Teşekkür Kartı Gönderin.
Mailinizi görmemiş olma ihtimallerine karşı güzel bir jest olmakla birlikte, işi alamayacak olsanız dahi sizi yeniden düşünmelerini sağlarsınız.
Tebrikler, işi aldınız!