Mini CV Rehberi: Neleri Yapmamalı?

Bu yazıda size neler yapmanız gerektiğinden bahsetmeyeceğim. Öncelikle bilmeniz gereken neler yapmamanız gerektiği. Bu yüzden bu yazı özgeçmiş hazırlanırken neler yapılmaması gerektiğini merak eden geleceğin taze mezunlarına geliyor! Hayatınızın özgeçmiş hazırlama evresine hoş geldiniz.

İki Sayfa Yeterli

İşe alım sürecinde özgeçmişe 30 saniyeden fazla bakılmadığı mitini çoğunuz duymuşsunuzdur. Aslında bakarsanız bu çok da yanlış değil. Bir yığın iş başvurusunun arasında sizinkinin sonuna kadar okunmasını sağlayacak olan şeylerden birisi, özgeçmişinizin uzun olmasındansa amaca hizmet etmesi olacaktır. Bu yüzden maksimum iki sayfalık bir özgeçmiş gerekli bilgiyi işverene sunacaktır. Kısacası, iki sayfayı geçmeyin!

Yanlış ve Gereksiz Bilgi Kullanmayın

Özgeçmiş hazırlarken belki de en çok yapılan hatalardan bazıları yanlış ve gereksiz bilgi kullanmak. Mezun olmak üzereyseniz özgeçmişinizin çok da dolu olmaması normal bir durum. Bu sebeple yanlış bilgilerle özgeçmişinizi doldurmaya çalışmayın. Doğru olmayan referanslar kullanmak, kişisel bilgileriniz hakkında yalan söylemek, abartılı söylemlerde bulunmak yamamanız gereken şetlerden birkaçı çünkü mülakatınız sırasında bu bilgilerle ilgili sorularla karşılaşabilirsiniz.

Yanlış bilgilerin yanı sıra gereksiz bilgiler kullanmaktan da kaçının. Kullanacağınız gereksiz bilgiler, iş başvuru amacınızla uyuşamayacağından dolayı özgeçmişinizde fazladan yer kaplayacak, önemli noktalar arada kaybolacaktır.

Yazım Yanlışı Yapmayın

Sakın. Yapmayın. İlk intiba her zaman önemlidir ve göze takılacak olan bir yazım yanlışı özgeçmişinizi yığının en arkasına gönderebilir. Bu sebeple özgeçmişinizi birkaç kez kontrol edin ve baka birisinin de göz attığına emin olun. Gözünüzden kaçan bir yanlışı başkası yakalayabilir.

Format İçerik Kadar Önemlidir

Paragraflarla dolu karmaşık veya bolca aralık bırakılmış boş bir özgeçmiş hazırlamayın. Özgeçmişinizi nasıl hazırladığınız da sizin hakkınızda izlenim bırakır, bu yüzden sade ve şık bir format oluşturmaya özen gösterin. Klasik yazı tipleri olan Times New Roman veya Ariel’den ve 10 ile 12 fonttan vazgeçmemeye çalışın ve lütfen özgeçmişinizi süslemeyin.

Kişiselleşmeyin

Evet, hevesliniz ve muhtemelen hakkınızdaki her şeyi özgeçmişinize eklemek istiyorsunuz veya bunun işe alımınıza olumlu etki edeceğini düşünüyorsunuz. Ancak başvurduğunuz işle çok da alakalı olmadığı sürece kişisel bilgilerinizi eklememeye çalışın. Elbette ekleyebileceğiniz hobileriniz ve ilgi alanlarınız olacaktır fakat yazdığınız alakasız bilgiler üzerinde durmanız gereken yerlerden ziyade yer kaplayacaktır. Neyin yazılıp yazılmayacağına da başvurduğunuz işe göre sizin karar vermeniz gerekiyor.

Son Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2023, Perşembe